ROAS – Indicatorul care îți spune cât de profitabile sunt reclamele din mediul online

Ce este ROAS?

După cum îi spune și numele, ROAS (Return On Ad Spend) reprezintă rentabilitatea cheltuielilor cu publicitatea. Mai exact este un indicator specific de marketing, ce măsoară eficacitatea unei reclame derulate în mediul online.

În esență, acest indicator răspunde la întrebarea: „Investind o anumită sumă de bani într-o reclamă, cât voi recupera?”

Este similar cu indicatorul de măsurare a rentabilității investiției (ROI). Spre deosebire de acesta, care măsoară eficacitatea generală a promovării, ROAS evaluează strict o campanie anume, un grup de anunțuri sau un cuvânt cheie specific.

Formula de calcul

Indicatorul este folosit atât în reclamele plătite pe Facebook, cât și pe Google Ads.

roas

Dacă ROAS < 1 înseamnă că pierzi bani.
Dacă ROAS> 1 atunci ai o campanie eficientă. Cât de eficientă, rămâne de observat mai jos.

Exemplu:
Avem o campanie pe Facebook Ads sau Google Ads:
a. dacă aduce venituri de 100 Lei iar costurile campaniei sunt tot de 100 lei, atunci ROAS = 1 (sau 100%). Pe scurt, pentru fiecare Leu cheltuit, primesti 1 Leu.
b. dacă venitul = 400 Lei iar costul campaniei = 100 atunci ROAS = 4 (sau 400%). Pentru fiecare Leu cheltuit primești 4 lei.
c. dar dacă veniturile sunt de 100 lei iar costurile de 200 lei atunci ROAS = 0,5. Pentru fiecare Leu cheltuit primești înapoi 50 de bani.

Se consideră că o companie este rentabilă atunci când ROAS > 4. Desigur, contează foarte mult profitul. Dacă profitul este de 20% per produs sau 40% per produs, atunci aceleași ROAS de 4, aduce alte încasări. Totusi, indicatorul ne vorbește despre rentabilitate și nu despre profit.

Cum se măsoară?

Valoarea ROAS poate fi obținută prin crearea raportului dintre veniturile obținute din campania publicitară și suma investită (Venituri/Costuri).

Atunci când se calculează rentabilitatea, trebuie ținut cont și de cheltuielile interne sau cele de producție. Aici se încadrează cheltuielile cu personalul, furnizorii, partenerii, afiliații. În cazul site-urilor de tip comerț electronic, urmărirea sa este mai simplă, întrucât pot urmări direct clicurile ce au dus la achiziția de produse.

Mai exact, rentabilitatea cheltuielilor poate fi urmărită în funcție de conversiile realizate pe site-ul web. Pe site sunt instalate coduri pixel de urmărire a traficului. În acest fel, conversiile sunt înregistrate și atribuite unei campanii derulate în mediul online.

Valoarea rentabilității nu necesită un calcul personal, aceasta fiind disponibilă în platformele destinate realizării de campanii publicitare. Atât GoogleAds cât și FacebookAds oferă această posibilitate.

https://www.youtube.com/watch?v=iWbLm9morHs

Cu ce te ajută ROAS?

Cunoașterea rentabilității cheltuielilor cu publicitatea este necesară pentru o evaluare cantitativă a performaneței campaniilor publicitare rulate. De asemenea, poate fi oferită o perspectivă asupra modului în care campaniile influențează activitatea magazinului online.

Calculând rentabilitatea cheltuielilor pot fi luate decizii cu privire la campaniile următoare și pot fi create noi strategii de publicitate, pot fi îmbunătățite bugetele, strategia.

Pe baza rezultatelor obținute cu rentabilitatea se iau ulterior decizii cu privire la modul de investiție în campaniile de publicitate.

De cele mai multe ori, scopul unei campanii publicitare în mediul online este obținerea de profit. În cazul în care campaniile rulează de o perioadă lungă de timp și presupun investiții considerabile iar rezultatele întârzie să apară, trebuie făcute anumite modificări. Este în cazul de față indicatorul care ne oferă o viziune asupra direcției viitoare.

Vizibilitatea reclamei sau traficul mare în site nu sunt îndeajuns pentru a trage concluzii cu privire la performanța unei reclame. Deși este important ca rata de clic și costul per clic că fie cât mai scăzute iar impresiile cât mai mari, acestea nu arată de fiecare dată și calitatea traficului.

ROAS vs ROI

ROAS = rentabilitatea cheltuielilor cu publicitatea
ROAS = Veniturile obținute în urma reclamelor / Suma cheltuită pe aceste reclame


ROI = (return on investment) rentabilitatea investiției
ROI = Profiturile obținute în urma rulării reclamelor / Costul reclamelor

https://www.youtube.com/watch?v=37CSKD79Afc

Ce influențează valoarea rentabilității?

ROAS nu este consecvent, ci este influențat de diverse acțiuni sau factori.

Una dintre acțiunile care pot influența în mod direct ROAS-ul este numărul de teste făcute cu reclamele. Cu cât testele sunt mai multe, iar suma cheltuită cu testarea este mai mare, cu atât mai mult îi va scădea valoarea. Întrucât testele ne ajută să înțelegem cum va peforma o reclamă iar unele teste nu vor fi eficiente, ROAS va scădea. Atât timp cât se cunoaște motivul pentru care valoarea este în scădere, valoarea mică nu reprezintă o problemă.

Un alt factor cu o putere mare de influență asupra valorii sale este perioada anului. De exemplu, spre finalul anului este o perioadă aglomerată, în care apar diverse reduceri, promoții, lichidări de stoc. În acele momente sunt derulate multe reclame în mediul online, iar pentru o mai bună vizibilitate, este nevoie de o investiție cât mai mare. Acesta este unul dintre cazurile în care valoarea ROAS poate scădea. Mai exact, produsele sau serviciile comercializate sunt cu preț redus sau la același preț, însă cresc costurile cu publicitatea. Aceasta poate crește în cazul în care prețurile cresc de asemenea.

Pe lângă acestea, îi mai pot influența valoarea ziua din săptămână, intervalul orar, bugetul investit sau evenimentele anuale de tipul BlackFriday etc.

Astfel, în momentul în care se dorește analizarea rentabilității, trebuie ținut cont de perioada în care reclama a rulat, cât și de posiiblii factori de influență.

Cum obțin o valoare cât mai bună?

O valoarea cât mai bună ar fi considerată una cât mai mare. Însă aici este discutabil, întrucât performanța indicatorului de rentabilitate este influențată de o serie de factori. Așadar, luăm în calcul totalitatea factorilor externi în momentul în care dorim rularea unei campanii iar mai apoi îi analizăm performanță.

Unii specialiști din domeniu sunt de părere că o valoarea bună a unui ROAS este un raport de 4:1, mai exact obținerea veniturilor de 4Ron pentru orice 1Ron investit. Un profit de patru ori mai mare este văzut ca fiind optim pentru unii. Pe de altă parte, există păreri conform cărora o valoarea bună este dată de un raport de la 3:1 până la 10:1, în funcție de bugetul campaniei și de obiectivele de marketing stabilite.

Dacă ROAS are o valoare mică nu înseamnă că reclamele de publicitate nu au adus rezultate. Valoarea poate fi influențată și de situația afacerii, ciclul de viață al produsului și marjele de profit. În cadrul unei firme cu marje mari de profit, afacerea nu este afectată de o valoarea ROAS mică. Este doar o atenționare asupra modului în care costurile trebuie menținute.

Pe de altă parte, într-o afacere cu o marjă de profit mică, o valoare ROAS mică este o atenționare cu privire la îmbunătățirea strategiei de publicitate.

Concluzie

ROAS este unul dintre cei mai utili indicatori în vederea analizei performanțelor publicitare. Cunoscând rentabilitatea cheltuielilor cu publicitatea pot fi regândite strategiile de marketing și pot fi create noi direcții pentru obținerea de venituri.

Procedura prin care poate fi analizat ROAS-ul este una ușor accesibilă, însă modul prin care aceste valori ne folosesc pot avea un impact major asupra afacerii.


Dacă dorești să afli mai multe, lasă-ne un mesaj aici.